Kapcsolat

Tel: +36-20 257 7866

      +36-20 234 4190


E-mail: agro-filter@gmail.hu

Nyitvatartás:
Nincs konkrét nyitvatartás.

Használja a fenti elérhetőségeket

 

AGRO-FILTER Facebook

Megosztás

Légszűrők tisztítás AFB-vel

2021.11.01.

A szűrőgyártók nem ajánlják, de szükség van rá.
A gépforgalmazók a kezelési utasításukban ajánlják.
Sokszor szinte a napi rutin része lesz, mert kell.
Mi az?
Légszűrők tisztítás.

Légszűrők tisztítás rotációs fúvókákkal (AFB) szerelt eszközzel.

A termelés során több területen használunk különösen nagy porterhelést érő légszűrőket. Nagyvonalakban: hulladék- és újrahasznosítás, autóipar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, fém- és megmunkálás, felület védelem, porfestés, bányászat, ásványi anyagok feldolgozása, élelmiszeripar, stb. Ha el akarjuk kerülni a szűrők gyakori cseréjével a költségek növekedését, ki kell takarítani azokat. A takarításukat egyes szűrő gyártók ellenzik. Cserét javasolnak. Mások, a gépek forgalmazóihoz hasonlóan 3-5 tisztítást ajánlanak, még az eltömődést jelző jelzése előtt. Ezt az adott területen dolgozók már tapasztalatból tudják, hogy mikor kell ezt elvégezni.

Legtöbbször hogyan csinálják?

A gyakorlati tapasztalat: sűrített levegővel belülről kifelé, ütögetéssel (a szűrőt, vagy a szűrőt valamihez),  porszívóval kívülről, lombfúvóval,  Stb.

Ezek mind hatásosak a maguk módján, de.

A sűrített levegőt legtöbbször egy hosszúszárú fúvókával használjuk. A levegő pontban éri a szűrőt. Ha túl közel van a betét, sérülhet és általában a 8,5-10,5 bar  nyomást egy fúvókán használva hamar  előfordul. Nem tudjuk egyenletesen, hatásos távolságról takarítani, sokáig tart. Mivel szinte vonalban fuvatunk, nem biztos, hogy a teljes felület takarításra kerül.

Ütögetéssel sérülhet, deformálódhat a szűrő váza, anyaga, vagy akár a tömítés is.

Porszívóval nagyon lassú és szinte csak a külső felületet sikerül takarítani.

Lombfúvóval, nagy légmennyiség, túl alacsony nyomás.

Megoldás: AFB

Mi is az az  AFB? Magyarul: rotációs szűrő tisztító készülék. Mivel a szűrők különböző méretűek, tartozik hozzá egy csonkakúp alakú, több átmérőjű, lépcsős fedél, vezetőcső, rotor tengely, rotor (igény szerinti átmérőjű) és rotort védőtárcsa.

Sűrített levegő  tömlő van csatlakoztatva a vezetőcső tetején lévő gyorscsatlakozóhoz. Már  7 bar tápnyomás elég a működéshez. A cső alján a rotort (turbinás forgórésszel) a speciális tengelyre rögzítjük. A rotorok igény szerint, több méretben kaphatók (75, 115, 150 és 230 mm). A rotor a viszonylag kisebb nyomás ellenére is gyorsan forog és a szűrő belsejéből kifelé, különböző irányba fújja a levegőt, valamint a szűrő lamellákat rezegteti. A rotor védőtárcsa védi a forgórészeket és a szűrőt is a megfelelő távolság tartásával. Az AFB fel-le mozgatásával a szűrő minden pontja így meg lesz tisztítva, mivel a  4 fúvóka nem egy irányba áll. Forgásuk során egy sávot takarítanak, fel-le mozgatással a szűrő belső palástját teljes felületen éri a  levegő. Mivel a 4 fúvóka „fojtás” is egyben, a szűrőt kb.3,5 bar éri csak. A cső megvezetésével közel, de mégis biztonságos távolságra vannak a fúvókák.

AFB használata közben a légszűrő külső felületén, rácson lerakodás tapasztalható. Ezt a szennyeződést az AFB-t kisebb légmennyiséggel üzemi pozícióban tartva és egy többlyukú fúvókával rendelkező lefúvató pisztollyal biztonságosan eltávolíthatjuk. AFB használatával növeljük a légszűrő tisztítás hatásfokát, a ráfordított idő csökkenésének ellenére. Kíméletes működésének köszönhetően a nagy porterheléssel bíró szűrők élettartama megnő.

Természetesen a tisztább, hosszabb élettartamú szűrővel energiát, üzemanyagot, pénzt takarítunk meg.

           https://www.youtube.com/watch?v=O_PjZRF37GM


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!